Door die slimme combinatie van antennes slaagden BASF en Citymesh er samen in om het terrein van 6km² integraal te dekken. Maar daar stopte het niet. De vraag kwam al snel: wat zou er gebeuren als één van de antennes zou uitvallen? Gelukkig hielden we hier van bij het ontwerp al rekening mee. Door de gekozen inplanting van macro- en micro-antennes kan een andere mast de uitval van één antenne steeds opvangen. Op die manier zorgden we voor een back-up die bedrijfszekerheid garandeert voor dat ene potentiële rampscenario.
Maar rekening houden met één rampscenario is uiteraard niet genoeg in onze industriële setting. Als we belangrijke toepassingen laten afhangen van het 5G-netwerk, dan moeten we méér doen. Daarom zorgen we ervoor dat de kans dat een antenne uitvalt, zo goed als onbestaande is. Dit doen we met behulp van redundantie: in plaats van één basisstation, installeerden we bijvoorbeeld voor elke antenne-site minstens twee basisstations. Antennes voorzien we niet één keer van elektriciteit, maar we voeden ze vanuit twee onafhankelijke transformatornetwerken. Meer zelfs: stel dat beide voedingen om de één of andere reden gelijktijdig uitvallen, dan kunnen ze nog 8u verder op batterij-autonomie. Zo blijft het 5G netwerk ook bij grote incidenten beschikbaar voor onze hulpdiensten.
Geen draadloos netwerk zonder kabel… Jawel, ook een 5G-netwerk heeft kabels nodig. Als je goed kijkt, dan zie je onderaan elke antenne glasvezels naar beneden glijden. Deze lopen typisch tot aan het dichtstbijzijnde netwerkverdeelstation in de buurt. De draadloze bits en bytes worden immers ter hoogte van de radioantenne omgezet naar datastromen die via glasvezels verder hun weg vervolgen. In de
voorbereidende stappen kon je al lezen hoe BASF Antwerpen zich daarop heeft voorbereid en de voorbije jaren een autostrade van glasvezel onder de grond heeft gebouwd. Zo houdt het BASF private fibernetwerk gelijke tred met de private 5G-bandbreedtes.
De zeven nieuwe 5G-antennes konden we eenvoudig met onze glasvezelautostrade aan elkaar knopen. Die knoop kreeg trouwens de vorm van een ring. Ooit al eens de moed gehad om de files van de Brusselse ring te trotseren? Als er te veel opstropping is aan de viaduct van Vilvoorde, dan neem je toch gewoon de ring langs het zuiden? Dat is net hetzelfde voor onze glasvezelringen. Een ringstructuur biedt immers op een natuurlijke manier steeds een alternatief pad. Een mooie uitweg dus voor de meest dringende mobiele toepassingen wanneer er een opstropping of onderbreking zou zijn op ons glasvezelnetwerk.