Voorbereidende stappen

Ready, set... JUMP! Een 5G mobiel netwerk geeft de digitaliseringsgolf op BASF een stevige boost, zoveel is duidelijk. Niet talmen dus, gewoon bouwen! Of niet?

BASF Antwerpen zou de Deutsche Gründlichkeit geen eer aan doen als we erin zouden vliegen zonder eerst goed na te denken over de juiste aanpak. En dat is maar goed ook, want wist je dat er geen draadloos netwerk bestaat zonder draad? Dat supersnel 5G-netwerk kan dus maar beter stevig verbonden zijn met even snelle glasvezels! En die glasvezels kunnen ook best uitmonden in een betrouwbaar datacenter dat dezelfde bedrijfszekerheid biedt als 5G. Voor we uit de startblokken schoten, hadden we dus nog wat voorbereidend werk voor de boeg.
Header image

Onderzoek is essentieel

Gelukkig hadden we dat al snel door. Alvorens de antennepalen op onze site neer te planten, onderzochten we welke fundering we daaronder zouden voorzien. We maakten van onze infrastructuurbehoeftes zelfs een heus strategisch plan, zodat we op een doordachte manier stapje voor stapje konden bouwen aan een evenwichtig netwerk:
Microtubes

Microtubes, een flexibele manier om glasvezel ter plaatse te krijgen

Eerst en vooral begrepen we dat ons datakabelnetwerk een stevige upgrade verdiende. Met een exponentiële groei van gegevens in het vooruitzicht wilden we ineens een data-snelweg aanleggen. Daarom vervingen we in 2018 de bestaande kabels in het ondergronds buizennetwerk door zogenaamde microtubes, gladde binnenbuisjes waarlangs we eenvoudig fiberkabels konden doorblazen. Meer zelfs, sinds die slimme microtubes zijn we vanaf nu in staat om ook op een later tijdstip verouderde fibertechnologie systematisch te vervangen door de nieuwste hogesnelheidslijnen. Een flexibele autostrade van gigabits staat sindsdien dus ter onze beschikking.
BASF

Het BASF blokveldpatroon wordt handig gebruikt om het netwerk van knooppunten te voorzien

Eenmaal de fiberautostrade aangelegd, was het nodig om de bijhorende op- en afritten te voorzien. Het BASF-terrein in Antwerpen is georganiseerd in een blokveldpatroon, en daarom organiseerden we de knooppunten van ons netwerk in zogenaamde blokveldverdelers. In 2020 kregen die verdeelpunten een belangrijke upgrade m.b.t. hun bedrijfszekerheid. Zo werd elke cluster van twee verdeelpunten voorzien van een gegarandeerde elektrische voeding: batterijen en zelfs kleine dieselgeneratoren zorgen ervoor dat het industrieel netwerk niet zomaar zonder stroom valt, zelfs niet bij een ernstige elektriciteitspanne.
Datacenters

Gloednieuwe datacenters

Nog eens twee jaar later, in 2022, startten we ten slotte met de vernieuwing van twee eigen datacenters. En ook daar was bedrijfszekerheid een primaire doelstelling. De datacenters staan geo-redundant, wat zoveel betekent als dat ze op meer dan 1 km afstand op de site onafhankelijk van elkaar server- en netwerkinfrastructuur kunnen huisvesten. Elektrische voeding, koeling, netwerkconnectiviteit... alles werd gebouwd met de hoogste beschikbaarheid als leidmotief. En uiteraard brengen deze hoogtechnologische datacenters ons tegenwoordig met een brede streep door de lucht tot in de cloud!
JUMP

Ready, set...

Je ziet het, Rome werd niet op één dag gebouwd, net zoals onze netwerkinfrastructuur. Door stelselmatig verder te bouwen met een duidelijke visie en target voor ogen slagen we erin om volledig klaar te staan met de infrastructuur die zijn gelijke vindt met het supersnelle 5G:
  • De hoge bandbreedte op de 5G-masten wordt ontsloten door het ondergrondse giganet glasvezelnetwerk.
  • De bedrijfszekerheid van 5G wordt naadloos aangevuld met de hoge betrouwbaarheid van de netwerkverdeelpunten op de site.
  • De private 5G server-systemen vinden een perfect geo-redundant plaatsje in twee onafhankelijke datacenters.
BASF Antwerpen is dus volledig klaar om te springen. Ready, set... JUMP!

Meer vraag, meer aanbod

Wist je dat JUMP niet zomaar staat voor de sprong die BASF Antwerpen waagt naar het 5G-tijdperk? Uiteraard staat het symbool voor de belangrijke stap in netwerkinfrastructuur, en meer algemeen in de digitaliseringsinitiatieven van de site. De vooruitgang in technologie van 3G naar 4G werd al nauwlettend in het oog gehouden, en bij het ontspruiten van de eerste publicaties over 5G werd al snel duidelijk dat het zo stilaan tijd werd om op die hogesnelheidstrein te springen. Ook de vraag van de gebruikers naar steeds meer mobiele connectiviteit gaf ons het duwtje in de rug om de sprong te wagen.
aanbod
Journey to use case implementation in a mobile private industrial 5G network
Net zoals elk gesubsidieerd project was een acroniem noodzakelijk om het kind een naam te geven. Een pientere ingenieur op BASF kreeg het lumineuze idee om de letters J-U-M-P naar een gepaste combinatie te vertalen. Voluit staat deze afkorting voor “Journey to Use case implementation in a Mobile Private industrial 5G network”. Voor BASF en Citymesh is dit een duidelijke hint naar de ontdekkingsreis die ze samen aangaan om de state-of-the-art 5G- technologie in te zetten voor de vele toepassingen in de chemische industrie.